Rapid a învins FCSB, scor 1-0, dar arbitrajul lui Horațiu Feșnic a generat furtună în discursurile lui Gigi Becali și Mihai Stoica. Vice-campioana consideră că Rapid a fost iertată de două cartonașe roșii în prima repriză, la intrările lui Onea asupra lui Florinel Coman, respectiv Grigore la Compagno.
„Nu mai vorbiți de fotbal, oameni buni! Vorbiți de intrarea lui Onea la Coman. Vorbiți de intrarea lui Grigore la Compagno. Vorbiți de Feșnic și de celebrul arbitru VAR Vidican. Toată săptămâna am declarat public că singura temere pe care o am este că va fi tolerat jocul dur. Doar că ce a fost aici nu a fost un joc dur. A fost măcel”, a scris, în toiul nopții, Mihai Stoica pe facebook.
Pe aceeași linie s-a trasat și opinia virulentă a lui Gigi Becali, care a mers mai departe cu acuzele, către președintele FRF, Răzvan Burleanu. „L-au pus pe Feșnic, care e din Cluj. La VAR pe un băiat mai tânăr, tot din Cluj. Tocmai că Feșnic e arbitru bun, e foarte bun, dar când greșește e grav. De asta ceea ce s-a întâmplat mă face să mă gândesc la alte lucruri! Eu cred că o să fim campioni. Apelez la Divinitate, o să facă Dumnezeu dreptate! Burleanu l-a adus pe Vassaras grec, noi suntem handicapați. I-am scris să mai aducă 7 greci, 10 greci, că noi suntem handicapați și nu putem. Este vina lui! I-am zis că suntem o țară de sclavi, care votează pe mingi și pe tricouri”, a tunat Becali, după meci, la DigiSport.
Acum nemulțumit, același Gigi Becali avea, în 2019, numai cuvinte de laudă despre centralul meciului de aseară.
„Cel mai bun arbitru la ora asta este după părerea mea, Sfeșnic (Horațiu Feșnic – n.a.). Clar, simplu, liniștit, unde e fault, pac, fault, fluieră, nu are nicio emoție, nicio teamă, îmi place statura lui, Sfeșnic. Eu am vrut să propun în Adunarea Generală ca meciurile din play-off să fie arbitrate de arbitri străini. Pentru că noi nu avem arbitri de anvergură care să arbitreze fotbalul nostru din play-off. Doar Sfeșnic se ridică la nivelul ăsta”, spunea finanțatorul FCSB -ului.
Săgețile îndreptate acum contra lui Horațiu Feșnic au la bază faptul că centralul de 33 de ani este fost jucător la CFR Cluj, echipă implicată în lupta pentru titlu, care se află pe locul doi în campionat, cu un punct mai mult decât FCSB.
Până să ajungă arbitru, Feșnic a fost legitimat la Universitatea Cluj, între 2005 și 2009, după care a trecut la rivala CFR, acolo unde tatăl lui antrena o grupă de copii. De altfel, chiar tatăl lui, Mircea Feșnic, și el fost jucător de fotbal, atât la ”U”, cât și la CFR, l-a îndrumat spre arbitraj. La CFR, Horațiu Feșnic a jucat până la 19 ani, evoluând chiar și pentru echipa a doua și fiind remunerat pentru munca sa, ceea ce a atras o serie de suspiciuni din partea contestatarilor.
Ulterior, el s-a lăsat de fotbal și a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru ca apoi să debuteze ca arbitru de centru în Liga 1, la 12 martie 2012, când a condus partida Astra Giurgiu – CS Mioveni 3-1. Astfel, la doar 22 de ani și 4 luni, Horațiu Feșnic devenea cel mai tânăr debutant pe prima scenă în arbitrajul românesc. La acea vreme, Feșnic avea doar 12 meciuri arbitrate la seniori, toate în Liga a III-a.
Cel care l-a promovat în 2012, la super-excepțional, este Ion Crăciunescu. Pe atunci, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor a explicat și de ce Horațiu Feșnic nu era în incompatbilitate cu statutul de arbitru și de fost jucător la CFR Cluj. „Care e problema? Chiar e foarte indicat ca un arbitru să provină dintr-un fost fotbalist! Ce, eu n-am jucat la Universitatea Craiova? Și am arbitrat-o după aceea de zeci de ori! Igna n-a fost fotbalist la UTA? ( Ioan Igna, a jucat la UTA între 1957-1960 și 1964-1967 – n.a.) Şi a arbitrat-o! Marius Avram n-a fost jucător la Dinamo? Şi a arbitrat de multe ori echipa din Ştefan cel Mare!”, a reacționat Ion Crăciunescu.
Horațiu Feșnic a fost promovat la finele anului 2021 de către UEFA în Categoria 1 a arbitrajului european, a doua valorică, iar în actualul sezon european a prins opt partide ca central și a fost rezervă la sfertul de finală dintre Milan și Napoli, din Liga Campionilor. Acest lucru nu l-a scutit însă de critici aspre, după partida de aseară.
Invitat în cadrul ediției de duminică a emisiunii ProSport Special, Dinu Gheorghe a răbufnit la adresa lui.
„Arbitraj tipic de găzdar, în a doua repriză nu au mai fost intrări dure. Găinării de arbitru. Aceste împerecheri cabină VAR – central nu sunt făcute pentru beneficiul fotbalului românesc. Nimeni nu știe cum sunt gândite delegările. Au pus arbitru FIFA, nu ai ce să le reproșezi celor de la CCA. Fac un meci bun și în zece îți vine să spargi televizorul. Arbitrajele sunt modeste, ca și nivelul fotbalului. E clar că greșelile arbitrilor influențează în fiecare an cine ia titlul. Dacă Rapid rămânea în 10 oameni din prima repriză, era un cu totul alt joc”, a declarat Dinu Gheorghe la ProSport Special.
Ceva mai temperat a fost Marius Avram, specialist în analiza arbitrajului, care a încercat să-i găsească circumstanțe lui Feșnic, dar tot spre o eroare de arbitraj se îndreaptă și poziția sa, la faza în care Onea l-a luat pe sus pe Florinel Coman.
„A fost un moment psihologic în acest meci. În minutul 4, arbitrul a arătat care sunt limitele pe care el le permite. Faza arată foarte urât, jucătorul vine cu viteză, se aruncă cu toată forța corpului asupra adversarului.
Un singur argument îi găsesc lui Horațiu Feșnic în acordarea cartonașului galben, acel jucător nu se duce cu talpa în față. Dacă el ar fi dat la această fază cartonaș roșu, nu ar fi comentat nimeni, nici cei din cabina VAR.
Din cauză că fotbalistul a ridicat genunchii în momentul faultului, cei din camera VAR au fost de acord cu cartonașul galben. Dacă el ar fi fost mai drastic de la început, nu cred că ar mai fi fost aceste faulturi de o intensitate mare în timpul meciului. L-aș numi portocaliu, dar un portocaliu care tinde mai mult către roșu decât către galben”, a spus Marius Avram, la DigiSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER